Bilder   Bildköp   Fotograf   Golfbanor   Bandesign

Alla bilder på www.golflandskap.se är tagna av Golfbanefotograf Anders Frideen, dvs av mig. Jag är medlem i Björkhagens GK söder om Stockholm och har 6 i hcp. Jag hittade tillbaka till golfen 2006 efter ett 16 år långt uppehåll. Man skulle kunna tro att spelet blev sämre, men det är faktiskt tvärtom och det beror inte på ny och bättre utrustning. Jag spelar lika bra med mina gamla klubbor.

När jag surfade runt på nätet bland alla nya anläggningar som hade tillkommit under mitt uppehåll, upptäckte jag till min förvåning att nästan ingen verkade vilja visa upp sin golfbana. Jag sökte efter bilder på golfbanor, men fann dem inte, trots att det finns ett stort intresse för golfbanebilder. En tydlig länk på en golfklubbs site till min site ger flera hundra bildgalleribesökare per månad. Banguider och slopetabeller kan man hitta överallt, men vad säger de om en banas karaktär? Inte mycket. Är det en läcker slopetabell som får en att ta klubborna och sticka iväg?

Ett galleri med bilder från banan/banorna borde naturligt finnas på varje golfklubbs site. Det är en engångsinvestering som gör nytta under många år och kan ses av 10000-tals sitebesökare.

En anledning till bristen kan vara att det är svårt att fotografera golfbanor. Golfbanan är stor och ligger platt. Kontrasten mellan olika gröna ytor på en golfbana är låg och allt det gröna lurar kameror att ge bilderna en felaktig färgbalans. Kontrasten mellan himmel och gräsytorna är för hög för de flesta kameror vilket ger ljusa utfrätta himlar utan teckning samtidigt som fairways och greener blir mörka och trista. Att fotografera golfbanor kräver en bra kamera och mycket arbete vid datorn. Hur en golfbana ser ut varierar också mycket över tiden. Det gäller att fotografera vid rätt tidpunkt och ha tur med vädret.

Kontakta fotografen - foto@frideen.com

Bro-Bålsta - Hål 1
Husby - Hål 14
Viksjö - Hål 8